Energidryck
Energidryck
Först publicerad i Hälsa och Vetenskap
Energidrycker av olika märken blir allt populärare. Marknadsledaren Red Bull räknar med att sälja sex miljarder burkar i hela världen under 2010.
Men hur hälsosamma är de egentligen?
Efter några rapporter om allvarliga incidenter, och till och med dödsfall, har dryckerna granskats av myndigheter i flera länder.
Och resultatet är ungefär: de tycks inte vara farliga, men inte heller särskilt nyttiga.
– Energidryckerna är numera utredda på längden och bredden i Europa, både av enskilda länder och av EU, och det finns ingen anledning att tro att de är farliga, annat än vid extrem överkonsumtion, säger Ulla Beckman Sundh på Livsmedelsverket.
En typisk energidryck innehåller koffein, aminosyran taurin, vitaminer och kolhydrater inklusive socker. Det är framför allt taurinet och koffeinet som blivit misstänkta för att utgöra möjliga hälsorisker.
Ulla Beckman Sundh var med och gjorde en genomgång av vad man visste om riskerna kring de allt vanligare dryckerna 2006. Då fanns tre dokumenterade fall i Sverige där personer dött och där energidryck på något sätt funnits med i bilden. I två fall var också alkohol inblandat.
Frågan var vilken roll energidryckerna spelat i de tragiska fallen.
Det här var ett lite för magert material att dra några slutsatser från, så därför efterlyste man fler fall. Men under de tre år som gått har inga fler liknande händelser rapporterats.
– Det finns inga journalförda fall från sjukvården. Bara förfrågningar från oroliga personer, antingen sådana som drabbats eller från skolhälsovården. Jag har fått in ett tjugotal direkt hit till Livsmedelsverket, och från läkare som skickat dem till mig. Det kan knappast betraktas som särskilt många på tre år, säger Ulla Beckman Sundh.
De här rapporterna handlar oftast om hjärtklappning och ångest eller liknande symptom. Och det är unga människor som drabbats, företrädesvis i de lägre tonåren.
– Det typiska är att man har ersatt lunchen med en energidryck, eller i vissa fall tävlat om hur mycket man kan dricka. Man kan ju själv känna igen mycket av symptomen från tillfällen när man druckit för mycket kaffe.
Hur koffeinet i energidryckerna påverkar barn och ungdomar är inte så väl studerat. Och det finns även andra luckor i kunskapen, säger Ulla Beckman Sundh. Det har gjorts toxikologiska studier på koffeinet och taurinet var för sig, men inte på deras kombinerade effekter, eller vad som händer i kroppen när de blandas med alkohol.
Livsmedelsverkets rekommendation är ändå att inte blanda alkohol och energidrycker. Det beror framför allt på studier som visar att koffeinet kan maskera berusningen, och det gör att den som dricker grogg på energidryck inte själv förstår hur berusad han/hon egentligen är.
Hur är det då med aminosyran taurin, som ingår i flera energidrycker, inte minst i storsäljaren Red Bull?
– De allvarliga fall vi har sett måste man nog se som en ovanlig komplikation med tanke på den omfattande användningen av energidrycker, säger överläkare Dan Andersson vid Södersjukhuset i Stockholm.
Han var en av dem som gjorde genomgången av energidryckerna tillsammans med Ulla Beckman Sundh. Inte heller han har sett några nya fall av allvarliga problem sedan dess. Men hans bild är att de tre dödsfallen som rapporterades före 2006 på något sätt är kopplade till energidryckerna.
– Det är min personliga syn, eftersom det handlar om unga, för övrigt friska människor, och energidryck är den enda gemensamma nämnaren. Men det är inget som vi har kunnat leda i bevis. Det kan vara så att det är en speciell riskgrupp som har drabbats, ungefär på samma sätt som vissa läkemedel kan ha sällsynta biverkningar.
Taurin är en aminosyra som har en rad olika funktioner i kroppen. Det är inte med och bygger upp proteiner som de flesta andra aminosyror, utan finns i fri form i flera av kroppens organ. Man vet att det bland annat har en roll för hjärtats funktion. I en svensk studie kunde man se att pulsen varierade mer hos personer som fick dricka energidryck före ett konditionstest. Och ännu större blev variationen när drycken kombinerades med alkohol. Dan Andersson har själv utfört det här försöket på Södersjukhuset, men då såg man inte någon påverkan på hjärtat.
Man har också sett enstaka fall av njursvikt efter konsumtion av energidryck med taurin. Och Dan Andersson tycker att personer med nedsatt njurfunktion ska avstå från dryckerna.
Under 2008 blev den marknadsledande energidrycken Red Bull godkänd för försäljning i Frankrike, mot det franska livsmedelsverkets vilja. Anledningen till myndighetens motstånd var att producenten inte kunnat visa dryckens ofarlighet. Samtidigt har myndigheter i flera europeiska länder prövat riskerna med varierande resultat. Men ingen har kunnat visa några entydiga risker, annat än de tidigare välkända effekterna av koffein, som ju är ett nervgift i höga koncentrationer.
Därmed inte sagt att energidrycker är nyttigt. De marknadsförs med kraftiga signaler om att de på något sätt är laddade med kraft och styrka. Men de positiva effekterna är inte heller de dokumenterade.
– Man kan fråga sig om man behöver dem över huvudtaget, säger Dan Andersson. Jag skulle i alla fall inte rekommendera dem till mina barn, vare sig med eller utan alkohol.
Faktarutor
Beslut i olika länder
Red Bull är det dominerande märket för energidrycker. Idag säljs den över hela Europa, men drycken har tidigare varit stoppad från försäljning i några länder.
Norge stoppade försäljningen fram till maj 2009 eftersom koffeinhalten gjorde att den dittills klassats som läkemedel.
Danmark släppte försäljningen fri i januari 2009. Tidigare var drycken stoppad på grund av särskilda regler för vitaminberikade livsmedel.
Frankrike tillät motvilligt försäljning av Red Bull från juli 2008 enligt de EU-regler som säger att de inte som enskilt land kan förbjuda en vara utan särskilda skäl.
Samma regler gör det också svårt för ett enskilt land att införa åldersgräns för försäljningen.
Ur ren näringssynpunkt är energidryckerna lika onyttiga som läsk med mycket socker. Men de innehåller också några andra speciella ingredienser:
Koffein – halten av koffein är ungefär hälften så hög som i vanligt kaffe. En burk energidryck på 250 ml ger ungefär lika mycket som en kopp kaffe.
Koffein i större mängder kan ge en rad obehagliga symptom och till och med leda till döden vid extremt högt intag. Men för allvarlig förgiftning krävs att en normalviktig person dricker mer än etthundra burkar energidryck.
Taurin – en aminosyra som finns naturligt i kroppen och i många livsmedel, fast i betydligt lägre mängder.
Namnet kommer från latinets taurus, som betyder tjur eller oxe, och ämnet utvanns från början ur oxgalla. Det har under lång tid varit en vanlig ingrediens i asiatisk naturmedicin där det påstås ha positiva effekter. Ingen av dem har kunnat bevisas vetenskapligt. Taurin ger inte heller någon extra energi till kroppen när det bryts ner.
Ingen studie har hittills kunnat visa några tydliga hälsorisker med de halter av taurin som finns i dryckerna även om det saknas kunskap om effekterna när man blandar taurin, koffein och alkohol i olika kombinationer.
Det här är livsmedelsverkets råd till konsumenterna:
Använd inte energidrycker som törstsläckare.
Använd dem inte som vätskeersättning.
Blanda inte energidrycker med alkohol.
Forskarna som fuskade sig fram
Operation Epsilon - Jakten på Tysklands atomforskare 1945
Så skapas en Nobelpristagare - Låt ogräset växa
Lobotomi - mentalvårdens mirakelmetod
Besök Doggerland - Landet som sjönk i havet när klimatet blev varmare
Att se sig själv i andra - Spegelneuron
Du och dina bakterier. Kroppens största organ är inte ditt
Neandertal - kompisar från förr
Vulkaner och aska ändrar klimatet
Att övervinna negativa förväntningar - om flickor från flyktingfamiljer som lyckas i skolan
Hur vargen blev hund. En lång kärlekshistoria
Storleken har betydelse. Flugan och hästen lever inte i samma värld
Konstgjort liv - snart i ett provrör nära dig
Vi är alla afrikaner - följ den längsta vandringen som någonsin gjorts
Hundratusentals djur dör för forskningen. Går det att göra på andra sätt?
Vägglössen är tillbaka. Hur ska man bli av med dem?
Hobbiten från Flores- en ny sorts människa
Livets ursprung - var kommer allt ifrån?
Slutförvaret i Forsmark - så ska kärnkraftsindustrin ta hand om avfallet.